Pazar, Şubat 08, 2009

hollywood paranoyası


Hollywood Paranoyası çok enteresan bir roman. Arjantinli yazar Osvaldo Soriano’nunu kendini de maceranın içine dahil ettiği kitap geçmişten bir Hollywood panaroması da sunuyor bize.

Soriano; Laurel ile Hardy hakkında bir roman yazmak istiyor, Arjantin’de yaptığı araştırmalarla yetinmeyerek biriktirdiği parayla kapağı Hollywood’a atıyor. Laurel’in mezarı başında dedektif Marlowe ile karşılaşıyor; ikili kitap boyunca Laurel’i tanıyan John Wayne, Charlie Chaplin gibi dönemin ünlü isimlerine ulaşmaya çalışırken başlarına gelmedik olay kalmıyor.

Oscar töreninde çıkan arbedede fena halde benzetilmeleri, yedikleri tokatlar gibi heyecanlı olaylar, ceplerinde iki dolar bile olmaması bu ikiliye acımanıza yol açıyor; üstelik tek istedikleri biraz bilgiyken maruz kaldıkları şiddet ve umursamazlık canınızı sıkıyor.

Ollie ile Marlowe’un tanışma sebebine gelince; bir gün Ollie dedektifin kapısını çalıyor ve ondan neden artık ona iş vermediklerini bulmalarını istiyor. Böyle hüzünlü bir kitap bu; çok katmanlı, karakterleri çok gerçekçi, okuması keyifli. Tavsiye olunur... (Hollywood Paranoyası, Çeviren: Pınar Savaş, Agora Kitaplığı, 2003)

Hiç yorum yok: