Pazartesi, Şubat 16, 2009

dost canlısı bir kutup ayısı



Kahramanımız Lars küçük bir kutup ayısı. "Sadece buz ve karın olduğu, hiç ağaç ve çiçeğin olmadığı" Kuzey Kutbu'nda yaşıyor. Lars yine de durumundan şikayetçi değil çünkü o; her buz tepesinin ardını merak eden bir kutup ayısı... Bir keresinde Lars biraz fazla uzağa gidiyor ve macera da işte böyle başlıyor.

Karnı çok acıkan Lars bir Eskimo evine yaklaşıyor ancak evin önündeki kızak köpekleri Lars'ı hiç de misafirperver bir şekilde karşılamıyorlar. Babasının uyarılarına karşın insanların olduğu yerlere yakınlaşan Lars'ın başına neler gelecek?

Küçük bir köpekle bir kutup ayısının dostluğuna tanık olduğumuz bu kitap beş serilik bir kitabın yalnızca bir tanesi. Lars diğer maceralarda başka hayvanlarla dostluklar kuruyor ve herkese yardım elini uzatıyor. Yazar seri boyunca dostluğun önemini vurguluyor ama bunu öyle ustaca yapıyor ki, çocuklar sadece heyecanlı bir maceranın içine dalmakla kalmıyor, birçok hayvan hakkında olumlu fikirler beslemeye de başlıyorlar. Hele de kutup ayıları hakkında! Yazar aynı zamanda kitapları resimlemiş. Kuzey Kutbu hakkında fikir edinmek, kutup ayılarını incelemek, fok balıkları, kızak köpekleri, tavşanları bir öykünün içinden izlemek için bu seri birebir.

Sürekli acıkan ve sürekli kaybolarak yolunu bulan küçük kutup ayısı Lars'ın maceraları hem okul öncesindeki çocuklara yüksek sesle okumak için uygun, hem de okumayı yeni öğrenen çocukların kendi kendilerine okuyabilecekleri kadar büyük puntolu. Güzel resimleri de cabası...


Küçük Kutup Ayısı
Yazan ve Resimleyen: Hans de Beer
Çeviren: Erdem Boz
Beyaz Balina Yayınları, 2005
32 sf

1 yorum:

denizanasi dedi ki...

evettt..bizde de var bu sevimli larstan :))