Çarşamba, Şubat 25, 2009

ben kimim, sen kimsin?


Ruhsal Astroloji iddialı bir sözle açılıyor; “Bu, ruhsal kaderini gerçekleştirmek isteyen herkesin mutlaka okuması gereken bir kitaptır.” Akaşa Yayınları’ndan çıkan ve Jan Stiller’ın yazdığı kitap aslında eğlenceli ve şaşırtıcı. Önce size sunulan bir tablodan “kuzey düğümünüzün bulunduğu burç”u buluyor ve ardından da sizi ilgilendiren sayfaları okuyorsunuz.

Yani kitap altı yüz küsur sayfa diye korkmayın... Geride bırakmanız gereken eğilimlerin, geliştirmeniz gereken niteliklerin ardından konu aslında sizin ne istediğinize geliyor. Kişiliğiniz, kibriniz, egonuz, hayalleriniz, ilişkileriniz, tutkularınız ve hedefleriniz gibi alt başlıklar sayesinde kendinizi tanımaya bir adım daha yaklaşıyorsunuz. (Çeviri: Semra Ayanbaşı, Ali Kılıçlıoğlu, Akaşa, 2004)

Sen Tanrısın diyen isim Story Waters. Waters kısaca, “Yüreğine bak, ruhunu canlandır, hayatını aydınlat” diyor. Bunu da nasıl yapacağımızı bölüm bölüm anlatıyor. Kitapta güzel olan okuyucuya birebir hitap edilmesi ve her defasında cesaretlendirici ifadeler kullanması.

“Ben neymişim de haberim yokmuş” demek için ideal yani. Bakın ne diyor mesela yazar, “”Tesadüfen burada değilsin. Buradasın çünkü birçok hayat boyu, bu harika boyutunu yaratıcılığının bir parçası oldun. Harikuladeliğin oluşumunu seyretmek için burada değilsin. Harikulade olan sensin; bu doğrudan bir deneyim. Ne kadar harikulade olduğunu deneyimlemek için kendine izin ver. Sen inanılmazsın.” (Çeviren: Nil Gün, Ötesi yayıncılık, 2006)

Sıra geldi Benim Büyük Kitabım’a. Nina Grunfeld bu kitapta kendi yaşamınızın koçu olmanın yollarını birçok alıştırma ve egzersizle sunuyor. Ancak tabii kendinize yaşam koçluğu yapmadan önce kim olduğunuz öğrenmeniz de gerekiyor.

Denge tablolarında yazarın direktifleri doğrultusunda hayatınızın tüm alanlarını puanladıktan sonra kendinize koçluk yapmaya hazır hale geliyorsunuz. Tablo değiştirmek istediğiniz alanları görmenize yardımcı oluyor. Kitabın diğer bir faydası da, eğer gerçekten egzersizleri uygularsanız hedeflerinize ulaşmanın da daha kolaylaştığını görecek olmanız. Haftalık, aylık, yıllık hedeflerinizi not alabileceğiniz sayfalar sayesinde, aslında neyi çok istediğinizi görmeniz mümkün.

Beni kitapta en çok etkileyen bölüm yazarın “canlandırma” diye adlandırdığı egzersizler oldu. İstediğiniz hedefe ulaşmak için aşmanız gereken süreci veyahut da sanki çoktan gerçekleşmiş gibi, hedefinizin veya ulaşmak istediğiniz sonucun zihinsel görsellerini yaratmak olarak tanımlanabilen canlandırmalar insanını kendine güvenini artırıyor, negatif düşüncelerden uzaklaştırıyor ve daha iyimser bir gözle dünyaya bakmasına yol açıyor.

Bu kitabı alın, çantanıza atın. Yazarı dinleyip boşlukları doldurun, çizimleri, kolajları yapın. Grunfeld’i yeni arkadaşınız ilan edin, işe yarayacak... (Çeviren: Merve Duygun, Kaizen Yayınları, 2006)

Hiç yorum yok: