Pazartesi, Aralık 01, 2008

bir duyuru

YENİ YIL GALA KONSERİ

SOLİST : GHEORGHE ZAMFİR (Pan flüt)

İSTANBUL METROPOLİTAN SENFONİ ORKESTRASI

ŞEF : ILARION IONESCU-GALATI

Yer :Türker İnanoğlu Maslak Show Center

Tarih :27 ARALIK 2008 Saat: 20.30

İlk olarak geçtiğimiz yıl İstanbul Metropolitan Kültür ve Sanat Platformu tarafından düzenlenen ve büyük ilgi gören Yeni Yıl Gala Konserlerinin ikincisi bu yıl dünya çapında ünlü panflüt virtüozu Gheorghe Zamfir’i konuk ediyor. Ülkemizde de tanınan ve renkli programlarıyla beğeniyle izlenen Romen şef Ionescu-Galati’nin yönetimindeki İstanbul Metropolitan Senfoni Orkestrası’nın eşlik edeceği konserde, tanınmış müzikal, operet ve valslerden oluşan sevilen eserlerin yanısıra, sürprizler de yer alacak. 

 
Gheorghe Zamfir (Pan flüt)

6 Nisan 1941 Romanya Gaesti doğumlu sanatçı, tartışmasız olarak gelmiş geçmiş en büyük pan flüt üstadı olarak kabul edilmektedir. Önceleri akordeoncu olmak isteyen sanatçı, 14 yaşında pan flüt ile tanıştı, çalmayı büyük ölçüde şahsi çabalarıyla öğrendi. Daha sonra Bükreş Müzik Akademisi’ne kabul edilen Zamfir, burada Fanica Luca ile çalıştı. Romen halk müziği araştırmacısı İsviçreli Marcel Cellier tarafından “keşfedilmesi” üzerine dikkatleri üzerine toplamayı başardı. Romen tarzı pan flüt’ü (ney) geliştirdi ve 20 borulu sistemi 30’a çıkardı, dudak hakimiyeti ile de her borudan dokuz tona kadar değişik sesler çıkarmayı başardı. 


50 yılı aşkın kariyerinde 120 altın ve platin plak ödülü ve toplam 120 milyon albüm satışı ile alanında kırılması zor bir rekora ulaştı. Otobiyografisi ve metod kitapları çok satanlar listesine girdi. Albümlerini tanıtmak amacıyla çıktığı pekçok televizyon reklamından dolayı, pan flütün geniş kitlelere ulaşmasını sağladı. Klasik Avustralya filmi Picnic at Hanging Rock için yaptığı müzik ile film müziği alanına da giren sanatçı, daha sonra Sergio Leone’nin 1984 yapımı ünlü filmi Once Upon a Time in America, aynı yıl Karate Kid ve en son olarak Tarantino yapımı Kill Bill Vol. 1 için yaptığı müzik ve pan flüt yorumu ile dünya çapında üne kavuştu. 

Zamfir, 2006 yılında anavatanı Romanya’ya dönerek Bükreş’e yerleşmiş olup, pan flüt derslerinin yanısıra turne ve kayıtlarını buradan sürdürmektedir.


Ilarion Ionescu-Galati

1937 Romanya doğumlu sanatçı, dört yaşındayken kemana başlamış, daha sonra Bükreş Konservatuar’na girerek eğitimini burada sürdürmüştür. İlk solistlik deneyimini 17 yaşındayken Bükreş Ulusal Radyo Orkestrası eşliğinde Wieniawski 1. Konçerto’yu yorumlayarak yaşayan Galati, bunu takiben ülkesinin tüm senfonik orkestralarına solist olarak davet edilmiş, yanısıra dünyanın önemli orkestralarıyla da çalma fırsatını yakalamıştır. 1961’de George Enescu Uluslar arası yarışmasını kazanarak büyük bir başarı yakalamış, daha sonra Enescu bursunu da alarak öğrenimini sürdürmüştür. Akabinde Enescu Filarmoni Orkestrası’nın giriş sınavlarını kazanarak orkestranın hem kadrolu sanatçısı, hem de solisti olmuştur.

Çocukluğundan itibaren orkestra şefliğine de büyük ilgi duymuş ve Basarab, Elenescu ve ünlü Sergiu Celibidache gibi şeflerle çalışma olanağını yakalamış, bunu Paris’te Dervaux ve Munch ile yaptığı çalışmalar izlemiştir. 1968’de Paris Ecole Normale du Musique’in şeflik sınıfından birincilikle mezun olmasının ardından Amerika’ya giderek Leopold Stokowski ve Eugene Ormandy gibi efsane şeflerle tekniğini geliştirmiştir. 

Ülkesine dönerek Brasov Filarmoni Orkestrası’nın daimi şefliğine getirilen sanatçı, bu topluluğun yanısıra dünyanın önde gelen orkestralarını da yöneterek hatırı sayılır bir kariyere imza atmıştır. Bir dönem İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın da genel sanat yönetmenliği görevini üstlenmiş olan Galati, ülkemiz Kültür Bakanlığı ve Japonya Suzuki Akademisi tarafından verilen Şeref Diplomaları sahibidir. 2002’de Romanya Müzik Eleştirmenleri Büyük Ödülü’ne layık görülen Galati, iki yıl sonra ise “Ordinul Meritul Muzikal-Mare Ofiter” ödülünü almış, ayrıca geçtiğimiz yıllarda kendisine ülkesinin çeşitli şehirlerinin belediye ve valilikleri tarafından “Excellency-Mükemmellik Diplomaları” verilmiştir.

2 yorum:

figoltx dedi ki...

Ah keske Türkiye'de olabilsem de, gidebilsem...
Nairobi'den selamlar. Figen

Ersin dedi ki...

ececim
Gheorge Zamfir adını duyunca hemen kendisi ile uzun uzun zaman geçirdiğim 1991 yazı aklıma geldi, ben romanya da bir yaz yoga programındanydım ve o da oraya gelmişti bir kaç gün uzun satleri yanyana oturup denize bakarak geçirmiştik, gece saatlerinde orada bulunan bizlere çok kalabalık olmayan grubumuza her şeyi çaldı, ama o romen havalar ( ki balkan müziğine bayılırım) ne içli çalardı gözünde yaşlar. Muhteşemdi sahne değildi seyirci performansı değildi, dudakları değildi kalbiydi çalan ne güzel hatırlattın sağol
bu konsere muhakkak gitmek lazım.....