Salı, Mart 03, 2009

ishak reyna

İshak Reyna’nın yeni kitabı “Ha Hayat Ha Edebiyat”ın Utku Lomlu tarafından tasarlanmış nefis bir kapağı var. Ha hayat Ha Edebiyat, “İlk Yarıdan Denemeler” alt başlığını taşıyor. Reyna; mektup, günce, köşe, portre gibi yazılarını derlediği bu kitabı niye hazırladığına ilişkin bir de yazı yazmış “önsöz niyetine”. Diyor ki; “Eğer bir ‘ikinci yarı’ olacaksa, ilk yarının “nasıl geçtiğine” bakalabilmek için bu kitap.”
Elias Canneti, Sevin Okyay’a yazılan mektuplar, Nurullah Ataç, Süskind, Nermi Uygur kitiaplarıyla ilgili yazılar, okula göndermek zorunda kaldığımız çocuklar ve özel derslerle ilgili saptamalar ile ishak Reyna’nın kendini çözümlediği, bunu yaparken de kimi Musevi adetlerini, kurallarını da okura aktardığı bölümler.

Ama ben en çok kitaplar ve listelerle ilgili yazılarını sevdim galiba. “Baştan beri, odam ne kadar dağınık olursa olsun (ki değildir), raflarım, düzenlerini de düzenli hallerini de korumuştur.” diyor Reyna. “Sözgelimi, kitaplığımın büyük bölümünü oluşturan Edebiyat Kitapları(m), ilk elde dillere ve ülkelere, bu dil ve ülkenin yazarları doğum yıllarına, eserleri ise türlere ve yayımlanış yıllarına göre tam bir yatay listelemeye tabii tutulmuşlardır.” Reyna’yı Alfabetika ve Dokuz’dan Sıfır’a Doğru’dan beri izleyen bir okur olarak bu kitaba kayıtsız kalamazdım; umarım siz de kalmazsınız. (Everest, 2008)

Hiç yorum yok: